Fødder

OBS fødderne har fået deres egen hjemmeside… fodenerroden.dk Her kan du læse meget mere om fødderne👣

Farve109

 

Fødderne er vores fundament, som skal bære hele kroppen, så står/går eller løber vi forkert på fødderne kan det give problemer videre op i kroppen helt op til nakken.
Derfor vil alle have gavn af at træne fødderne og være mere opmærksom på den store rolle de spiller.

 

 

Du har måske også mere alvorlige problemer og smerter i foden pga
– nedsunken forfod
– platfod
– hammertæer
– hallux valgus
– proneret/supineret fod
– eller noget helt andet.

 

Se her hvordan du mobiliserer dine fødder

se hvordan du kan vække dine fødder her…

Her viser jeg hvordan du kan træne fjederen i din fod til bedre fodafvikling

læs min “fodnote” om hvordan mine fødder har oplevet lidt af hvert:-)

En fodentusiast med ømme fødder… 

Her gik jeg og troede, at jeg som massérer og ofte laver øvelser med mine fødder ville have nogle glade og sunde fødder. Men nej mine fødder gør ondt, eller det vil sige mest den højre…

Jeg er uddannet fysioterapeut og arbejder med personlig træning. Jeg holder kurser, uddannelser og workshop og har forskellige hold. På alle disse er der også fokus på fødderne i større eller mindre grad, så måske har jeg mere styr på andres fødder end mine egne, selv om mine også får masser af opmærksomhed!

Selv om det er irriterende og gør ondt når jeg står ud af sengen, så giver det mig en mulighed for at reflektere over hvorfor JEG har fået ondt og jeg kan også på denne måde sætte mig i mine klienters sted.

Det startede med, at når jeg stod op om morgenen så var mine fødder og fodled helt stive og som plader at gå på. Når jeg gik en tur gjorde det ondt i min højre forfod (som nedsunken forfodssmerter) de første par hundrede meter. Jeg fokuserede på at lave endnu flere øvelser for mine fødder – massere med bolde og hænder og lave kortfod- og smalfodsøvelser. Jeg har hele tiden været bevidst om hvordan jeg går på fødderne og har stort set altid (i hvert fald på arbejdet) kun mine toesox på. Men smerterne fortsatte…

Hvad har ændret sig… Jeg kunne komme frem til 2 essentielle ting, der kunne have indflydelse på mine fødder!

 Fødderne keder sig!!

Jeg arbejder nu kun ét sted, hvor før arbejdede jeg 3 forskellige steder. Det ene sted gik jeg altid i sko, fordi der var beton og det kunne jeg mærke lige med det samme i fødderne og de to andre steder gik jeg bare i mine toesox. Men når jeg skiftede fra det ene sted til det andet, så havde jeg altid sko på og ofte var jeg også ude at gå en længere tur inden jeg skulle videre til det næste job!

Nu hvor jeg er fuld tid på Den Intelligente Krop har jeg kun gået i mine toesox dagen lang og det er faktisk det der er problemet…! Mine fødder keder sig!! De bliver stimuleret på samme måde hele dagen og hver dag… Eller det vil sige de bliver faktisk ikke stimuleret! Vi har et fint parketgulv, men det er fladt og ensartet og giver intet tilbage til mine fødder! Jeg er derfor begyndt at gå lidt mere i forskellige sko og også strømpefødder ind i mellem. Jeg står og går også på en stenmåtte vi har liggende og vælger at gå på de mere ujævne stier og veje til og fra arbejdet i stedet for at gå på det lige og flade fortov.

Speeder fod

Den anden ting, der har ændret sig, er at jeg nu har 45-60 minutters kørsel hver vej til og fra arbejde. Min højre fod på speederen er hele tiden mere eller mindre aktiv og hele tiden parat, hvorimod min venstre koblingsfod kan slappe lidt mere af ind imellem. Jeg har lagt mærke til at jeg styrer min speeder mere med tæerne end med hele foden. Det betyder at musklerne og senerne til mine tæer ovenpå foden hele tiden er spændte under min kørsel og tæerne stritter op imod oversiden af skoen. Den position for tæerne og spænding i musklerne er med til at give en nedsunken forfod og dermed nok årsag til at min højre fod driller mest. Altså en speederfod…

Jeg prøver derfor nu at slappe mere af i mine tæer og bruge hele foden på speederen i stedet for. Jeg er også begyndt kun at køre noget af vejen og tage toget resten af vejen, så jeg kan slappe mere af i mine fødder. De sidste par stationer inden jeg er fremme, stiller jeg mig  op uden at holde ved noget for at træne balancen i mine fødder og resten af kroppen. Fra stationen til mit arbejde er der ved siden af flisegangen lavet en afløbsrende af halvstore natursten, som jeg går på for at stimulere mine fødder på et ujævnt terræn:-)

Mine fødders fortid

Som teenager havde jeg svært ved at være i de smarte smalle støvler, da min fod var for bred. Jeg har senere erfaret at jeg har tendens til nedsunken fodrodsknogle og det kan skyldes at jeg har gået forkert eller haft dårligt fodtøj i min barndom. Nu hvor jeg træner med mine fødder og er bevidst om det kan jeg rette op i min fod. Det er dog muligt at fange mig i et uopmærksomt øjeblik eller efter jeg har stået i samme position og lavet noget over længere tid, så falder min fod sammen igen. Så det er noget jeg skal være opmærksom på resten af mine liv, for det vil altid være en vane min krop har.

Højhælede

Da jeg en lørdag aften skulle i mine højhælede sko til en fest, var det både en smertefuld oplevelse om aftenen og især også dagen efter. Jeg gled simpelthen helt ned i spidsen af skoene. Mine fødder var ikke stærke nok til at holde mig oppe. Det skete efter en periode hvor jeg havde masséret mine fødder flittigt og op til flere gange dagligt. Problemer er bare at hvis du kun masserer dine fødder og på den måde kun løsner op, så får du en alt for blød og slap fod. Det er vigtigt ikke kun at stimulere fødderne på én måde. Det er også vigtigt at styrke og stabilisere  musklerne i dine fødder aktivt.

Det forebygger skader at træne fødderne.

Sidste sommer, da vi var på Club La Santa for at undervise, vred jeg om på min højre fod ned af en trappe en af de første dage. Jeg tænkte øv, det var så den uge med træning jeg ville gå glip af… Jeg satte mig ned til de andre og spiste og troede ikke jeg ville kunne gå på foden, når jeg rejste mig igen… Men der var ingen problemer:-) min logiske forklaring er at mine fødder er vant til igennem træningen at være i yderstillinger og kan selv finde tilbage igen. Så min fod kunne afværge det der før i tiden ville have resulteret i en forstuvet fod for mit vedkommende:-)

Mine råd til dig

Vær opmærksom på dine fødder – ikke kun når de gør ondt!!

Dine fødder er dit fundament, så står du eller går du skævt på dine fødder risikerer du at skævheden flytter sig videre op i din krop.

Hvis du allerede har ondt i dine fødder, så prøv at blive opmærksom på hvad du udsætter eller har udsat dem for ligesom jeg har gjort ovenfor, for så har du en mulighed for at ændre det og rette op på det igen.

Bliver dine fødder ved med at gøre ondt vil jeg anbefale dig at træne og pleje din fødder.

P.S.

Mine fødder har det godt igen:-) Imens jeg skrev artiklen (januar 2015) blev jeg bevidst om dem og årsagen og gjorde de tiltag som jeg har nævnt – det hjalp! Så nu er de sunde og glade igen, men kun så længe jeg tager mig godt af dem!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *