Lev i Balance

Balance handler om mange ting også når du kigger på kroppen

IMG_5436

  • Balance som et godt fodfæste – en go grounding. (Læs mere under Fødder)
  • Balance kan også handle om balancen mellem krop og sind. Her har åndedrættet en vigtig rolle (læs mere under Åndedrættet)
  • Balance handler også om muskelbalancen mellem forside/bagside, indvendig/udvendig, oppe/nede og opspænding/afspænding. Her spiller bindevævet en stor rolle. (Læs mere under fascia)
  • Derudover findes der balancer på mikroniveau i vores celler, væskebalancen , balancen mellem optag og brug af energi mm. Dette handler mere om kosten, som også har en meget stor betydning for vores generelle velbefindende, men som jeg desværre ikke har viden nok om til at udtale mig mere konkret om.

 

Læs følgende artikel jeg har skrevet om at finde balancen i hverdagen ved ikke at bruge mere energi og kræfter end du har brug og undgå på den måde mange spændinger i kroppen!

REJS dig OP let og elefant/elegant

Du kender det måske når du skal ud af sengen om morgenen, eller skal rejse dig op fra en stol efter at have siddet der et stykke tid…? Du rejser dig helt sammenkrøllet op og der kan gå flere minutter eller mere før du er helt rettet ud og måske lægger du vægt fra dine hænder ned i knæene for at skubbe dig op. Og det er fordi det føles så hårdt at rejse sig op…. Men du gør det faktisk bare endnu værre og hårdere for dig selv. Du skubber dig nærmest NED i gulvet istedet for at rejse dig OP.
Tænk i stedet at du skal OP! Placér dine fødder, så hele fodsålen 3 pkt’er er solidt plantet i gulvet inden du rejser dig op. Sørg for at du har vægten fra overkroppen ud over dine fødder – fod, knæ og brystben over hinanden. Skub så fra med fødderne ned i gulvet og tænk at du skal OP, så du retter op i kroppen, ved at strække knæ, hofter og videre op igennem hele ryggen.

image
Forestil dig at du ligesom en bil har støddæmpere i kroppen (og det har du:-)…) i hvert eneste led store som små. Forestil dig små fjedre som vist her…
De forlænges når du rejser dig op. Inde imellem hver eneste ryghvirvel, i dine knæ, hofter og fodled mm. Og de fjedre når du går, hvis ikke dine muskler, sener og dit bindevæv er for stramme omkring leddene. Så skal der løsnes og lirkes lidt i de rustne områder, og “smørres” godt før leddene og fjedrene fungerer optimalt igen. Kroppen er på flere måder som en maskine og på samme måde kræver den vedligeholdelse.
Tænk på disse “fjedre” i hele kroppen, når du bevæger dig. Både når du går almindeligt og især også når du går op af trapper. Én af de vigtigste “fjedre” er vores fødder, der ved hjælp af buerne på tværs og langs i foden (mangler ved en platfod og nedsunket forfod) giver os et godt afsæt, men også fungerer som afdæmper i forhold til de stød underlaget giver, når vi lander på fødderne.
(Læs mere under Fødder)

Når du går lige ud eller op af trapper, så tænk på at du skal OP og FREM, brug fødderne, som katapulten til dette! mærk fjedrene i hele kroppen der giver efter og hjælper dig. Det ikke fordi du skal til at gå som en hoppebold, men så du ikke graver dig længere ned i underlaget og så du ligesom bilen kan modvirke bump og ujævnheder på vejen uden at det går ud over resten af kroppen.

image
Når du står op og bevæger dig er det vigtigt at der er balance i kroppen. Forestil dig de afrikanske kvinder der kan balancere med mange kilo på hovedet. Prøv om du kan stå, gå, rejse dig imens du har noget på hovedet (fx din mobil eller en bog).
Det kræver at dit bækken, brystkasse og hoved er placeret lige ovenpå hinanden og at dine hofter kan bevæge sig frit uden for mange medbevægelser op igennem kroppen. Forestil dig at dit bækken er en skål fyldt med vand du ikke må spilde og dine ben to penduler der svinger frit fra hofterne.

 

Så hold hovedet højt og føl dig lang og lidt let på tå!

image

Her er et videoklip fra Club La Santa om hvordan du rejser dig:-)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *