Åndedrættet

image

Åndedrættet er det første og det sidste vi foretager os i denne verden.

Vi trækker vejret ca 20.000 gange om dagen, hvilket er ca 1/2 billion gange på et helt liv. Så tænk hvis vi bare kunne trække vejret lidt bedre, så kunne vi leve bedre og måske også længere!

Mange trækker ikke vejret optimalt, måske pga spændinger, stress, lungesygdomme eller andet. Dvs. at ca 20.000 gange om dagen laver vi en uhensigtsmæssig bevægelse i kroppen, som kan skabe yderligere problematikker i bevægeapperatet. Derfor er det vigtigt at trække vejret rigtigt og hensigtsmæssig ved at bruge de naturlige bevægelser i kroppen.

Vores vejrtrækning består af en indånding og en udånding, samt 2 pauser. Det er vigtigt at der er en god balance imellem disse, så vi får tømt lungerne helt for affaldstofferne på udåndingen og giver plads til ny ilt og energi på indåndingen. Pauserne imellem både ind- og udåndingen giver lungerne tid til at udveksle ilt og kuldioxid. Det er derfor også vigtigt at vi trækker vejret dybt og helt ned i bunden af lungerne, hvor vi har flere blodårer til at modtage ilten fra luften. Herfra bliver ilten transporteret via blodet ud til alle vores celler i kroppen, som omdanner det til energi.

Vi kan leve uden mad i 3 måneder, uden vand i 3 dage, men kun 3 min uden ilt

Åndedrættet er også et barometer for hvordan vi har det. Er vi stresset, presset, deprimeret mm vil vores åndedræt være mere overfladisk og det sympatiske nervesystem vil være aktiveret. Det vil sige at det ilt vi optager vil blive brugt mere overfladisk i musklerne, fremfor hvis vi er mere i balance med os selv, er glade, får nok søvn mm så vil vi via det parasympatiske nervesystem bruge energien fra ilten til vores organer og fordøjelse mm. Vi kan skabe bedre balance mellem krop og sind og nervesystemet via gode dybe vejrtrækning

5 gode vejrtrækninger gør en forskel nu og her

Se og lyt til videoklippet nedenfor hvor jeg beskriver den naturlige vejrtrækning som en bølge der bevæger sig igennem kroppen.

Et videoklip fra min kollega Lotte’s Dvd “sund ryg med dit åndedræt” her underviser hun mig i åndedrætsbøljen maveliggende.

Er du en af dem der sidder meget ned i løbet af dagen, så se med her

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *